Ouders mogen nog steeds schenken voor de aankoop van een woning

Tot 2023 waren er zeer ruime mogelijkheden voor ouders om hun kinderen te helpen bij het kopen van een woning. Nog steeds kan het, maar de zogenaamde jubelton is er niet meer. Hoe kunnen ouders hun kinderen helpen bij het kopen van een woning?

Door de hoge woningprijzen en het grote tekort aan woningen, blijven jongeren langer thuis bij hun ouders wonen. Jongeren kunnen sparen om hun kansen op de woningmarkt wat te vergroten. Helaas stijgen de woningprijzen zo hard, dat de jaarlijkse stijging van de prijzen vaak groter is dan het gespaarde kapitaal in één jaar.

Waarom is de jubelton verdwenen?

Tot 2023 konden ouders hun kinderen financieel een flinke steun in de rug geven, dankzij de mogelijkheid om een belastingvrije schenking te doen tot een bedrag van €106.671. Vereiste was dat dit bedrag werd besteed aan de aankoop of verbetering van de eigen woning. In 2023 is deze schenkingsvrijstelling verlaagd naar €28.947 en in 2024 is deze vrijstelling komen te vervallen. Hier heeft de politiek voor gekozen omdat de vrijstelling zorgde voor een tweedeling. Starters die geen hoge schenking konden ontvangen, werden achtergesteld. Een tweede nadeel was dat het zorgde voor het opdrijven van de prijzen van woningen.

Een bedrag schenken is nog steeds mogelijk

Nog steeds kunnen ouders eenmalig een hoog bedrag schenken. In 2024 gaat het om een bedrag van €31.813. Dit bedrag hoeft niet verplicht besteed te worden aan het kopen van een woning. Er gelden wel voorwaarden voor deze verhoogde schenking. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Eén keer mogen de ouders dit bedrag schenken. De ontvanger moet de eenmalig verhoogde gift opgeven bij de belastingaangifte.

Geleidelijk vermogen overdragen

Aanvullend op de eenmalige hoge schenking mogen ouders jaarlijks een bedrag schenken aan hun kinderen. Voor 2024 is de belastingvrije schenking per jaar maximaal €6.633. Ouders die hun kinderen financieel willen ondersteunen bij de aankoop van een woning, kunnen dus geleidelijk vermogen overdragen. De jaarlijkse schenking zorgt namelijk al voor een grote buffer in bijvoorbeeld vijf jaar. Grootouders kunnen de kleinkinderen ook schenken. Dit bedrag is gemaximeerd op een bedrag van €2.658 in 2024.

Familiehypotheek in plaats van schenking

In plaats van schenken kunnen ouders ook geld lenen aan hun kind voor het kopen van een woning. De familiehypotheek kan grote voordelen hebben, zoals flexibele afspraken die beter passen bij de kinderen. Als er is voldaan aan de fiscale regels, is aan de ouders betaalde hypotheekrente aftrekbaar voor de kinderen. Een van de voorwaarden is dat de ouders een marktconforme rente rekenen aan de kinderen. Samen met een hypotheekadviseur kunt u een dergelijke hypotheek afsluiten. Advies is noodzakelijk, want de hypotheek moet aan strikte voorwaarden voldoen.

Ouders kunnen zelfs een tweede hypotheek op de eigen woning nemen om op deze manier hun kinderen te helpen bij het kopen van een woning. Uiteraard heeft dit als nadeel dat de ouders hoge kosten maken voor het afsluiten en de ouders krijgen extra maandlasten door de tweede hypotheek.

Enthousiast

Objectief

Discreet

Accuraat