Een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is goedkoop als je die vergelijkt met leningen afgesloten bij commerciële banken. Je schulden aflossen met spaargeld kan verstandig zijn, maar extra aflossen is vaak juist niet verstandig. We leggen uit waarom.
Vanaf wanneer moet je verplicht aflossen?
Na afronding van je opleiding start op 1 januari van het opvolgende jaar de aanloopfase. Deze fase duurt twee jaar en in deze periode hoef je nog niet af te lossen. Na deze periode start het aflossen. De aflosfase duurt 15 of 35 jaar. Er zijn nog aanvullende voorwaarden om te bepalen of je moet aflossen op de schulden. Dit heeft te maken met de financiële mogelijkheid om af te lossen op de schuld. Ook al vóór de aflosperiode kun je starten met het aflossen van de schulden. Je bent het niet verplicht, maar het mag wel.
Waarom je spaargeld niet gebruiken voor extra aflossen op je studieschuld?
Er zijn meerdere redenen te bedenken om liever extra spaargeld achter de hand te houden. Een lagere studieschuld is wenselijk, maar het moet niet ten koste gaan van je financiële buffer. Wij noemen drie redenen om niet extra af te lossen.
1. DUO lening is goedkoop
Tegen een rente van minder dan 3% lenen is erg goedkoop. Je moet voorkomen dat je nu geld gebruikt voor het aflossen van deze ‘goedkope schuld’ en dat je later weer een ‘dure schuld’ moet nemen. Houd liever meer spaargeld achter de hand. Er zijn namelijk alweer banken die een spaarrente boven de 3% bieden.
2. Uitstellen van de terugbetaling
Door inflatie wordt een euro steeds minder waard. Je kunt hierdoor beter over tien jaar pas een schuld aflossen. Uiteraard moet je wel rekening houden met de rente die je moet betalen over de schulden. Zet voor jezelf goed op een rijtje wat voor jou verstandig is.
3. Geld gebruiken voor aankoop woning
In plaats van de studieschuld extra aflossen kun je er ook voor kiezen om een spaarkapitaal op te bouwen voor het kopen van een woning. Deze reden om niet af te lossen heeft wel een kanttekening. Door (studie)schulden verlaag je namelijk het bedrag dat je kunt lenen in de vorm van een hypotheek. Gelukkig hebben studieschulden wel een kleiner effect op de maximale hypotheek op jouw inkomen dan andere schulden.